TV NOVA pomluvila Orlovou

TV NOVA pojala dne 2.11.2020 polední zpravodajství o Orlové bombasticky, aby vyvolala zájem diváků. A potom- do údajně nejhoršího města v ČR se lehce kope.

Nicméně vedení našeho města  další řádky bude číst velmi nerado, protože má na negativním obrazu Orlové  a tedy i na uvedeném zpravodajství velký podíl. Pro osvěžení paměti :

TV NOVA uvedla  (dále pak k tomu následuje náš komentář) :

1) Orlová je někdy nazývána jako hlavní město pervitinu.  Městská policie Orlová odvedla odvážnou a skvělou práci při testování užívání pervitinu ve školách. Vedení města však tuto akci mediálně vůbec nezvládlo, podávalo zmatečné informace a Orlová  pak získala celostátně pověst centra pervitinu. Třešničkou na dortu pak je, že vedení města zrušilo (přes odpor opozice) v boji s drogami známé a úspěšné K-centrum. Za zmínku stojí, že TV NOVA v textu obratně použila slovo někdy. Závěr:  označení Orlové jako  hlavního města pervitinu je lež, jejímuž rozšíření  ale vedení města nešťastnou mediální prezentací výrazně napomohlo.

2) Orlová leží uprostřed černouhelného revíru s poddolovanou krajinou, která se občas propadne.  Tento text je hrubě zavádějící, když vyvolává dojem jakoby poddolované a propadající se bylo snad celé město. Část Orlové je v poddolovaném území a důlní vlivy a pokles půdy v Orlové stále jsou. Je zde ale použito přetrvávající klišé o Ostravsku, které již není pravdou a Orlovou hrubě poškozuje. Závěr: uvedené tvrzení TV NOVA je v zásadě lživé a jen opakuje stará a už dávno neplatící klišé o Ostravsku.

3) v Orlové jsou romská ghetta a jsou zde centra ultrapravice.

Ghetta – vedení města svým rozhodnutím v roce 2019 samo, dobrovolně a nezákonně, ovšem kde není žalobce, není ani soudce, prohlásila (přes odpor opozice) cca polovinu města (např. celou 5. etapu aj.) za vyloučené oblasti alias ghetta, tedy oblasti s velkou kriminalitou a drogovou závislostí lidí.

Centra ultrapravice – SPD je v ČR standardně označována za ultrapravici. V Orlové se stalo SPD součástí vládnoucí koalice, a to dokonce se třemi radními z devíti, tj. nejvíce ze všech stran a to je  naprosté unikum mezi městy srovnatelných velikostí.  A v nedávných krajských volbách získala SPD v Orlové cca 15 % hlasů a dokonce jediný Orlovák, který se stal krajským zastupitelem, je právě za SPD.

P.S. Je třeba připomenout, že starosta a oba místostarostové jsou ve svých funkcích právě díky spojenectví s ultrapravicovou stranou SPD (4 klíčové hlasy) a proto jim nabídli za své zvolení hned tři místa v radě města.  Závěr: tvrzení TV NOVA není lží, ale bohužel pravdou.